به گزارش راهبرد معاصر. «ولادیمیر سالدو» فرماندار منصوب منطقه «خرسون» صبح امروز (شنبه) با به اشتراکگذاری تصاویری اعلام کرد که نیروهای اوکراینی با موشکهای انگلیس به چندین پناهگاه موقت آندسته از سیلزدگانی که در پی تخریب سد «کاخوفکا» مجبور به ترک خانههای خود شده بودند، حمله کرده است.
بنا بر گزارش مقامهای محلی و طبق اطلاعات اولیه، تاکنون دستکم یک زن جان خود را از دست داده است.
بنا بر گزارش شبکه روسی «راشاتودی»، سالدو در بیانیهای اعلام کرد که حمله ارتش اوکراین به پناهگاه سیلزدگان در بخش چپ کرانه رود دنپیرو در حدود ساعت ۰۵:۰۰ صبح امروز (شنبه) به وقت محلی و با استفاده از موشک کروز هوا پایه بریتانیایی«سایه طوفان» (Storm Shadow) صورت گرفته است.
صبح روز سه شنبه، نیروهای روسیه و اوکراین اعلام کردند، سد کاخوفکا، یک سد بزرگ متعلق به دوره شوروی سابق در بخش تحت کنترل روسیه در جنوب اوکراین منفجر و باعث ایجاد سیلاب در سراسر منطقه جنگی و فرار مردم مناطق اطراف این سد از خانههایشان شده است.
مقامهای اوکراینی و روس در پی تخریب این سد تحت کنترل مسکو انگشت اتهام را به سوی یکدیگر گرفتهاند.
سد کاخوفکا س بر روی رودخانه دنیپرو، آبراه اصلی که از جنوب شرقی اوکراین میگذرد، قرار دارد. چند منطقه مسکونی و شهر از جمله خرسون، شهری که قبل از آغاز جنگ ۳۰۰ هزار نفر جمعیت داشت، در پایین دست این سد قرار دارند.
بنا به گفته فرماندار منصوب خرسون، دهکده «بندر ژلزنی» دریای سیاه، در نیمهشب گذشته، مورد گلولهباران شدید قرار گرفت و یک هتل محلی که میزبان سیلزدگان بود، «تخریب» شد.
سالدو تصاویری از این تأسیسات که به شدت آسیب دیده به همراه ویدئویی از ویلایی که شعلههای آتش آن را در برگرفته است، منتشر کرد.
سالدو در اطلاعیه خود تصریح کرد: «حملات هدفمند با استفاده از موشکهای بریتانیایی که در اختیار کییف قرار داده شده است تا صلح در زیرساختهای غیرنظامی را از بین ببرد، صورت گرفته است».
اوایل روز جمعه، پس از اصابت چندین راکت به اردوگاه تابستانی کودکان در منطقهای که در بالا به آن اشاره شد، یک نفر جان خود را از دست داد و یک نفر دیگر نیز زخمی شد. آنطور که سالدو گفته است، افرادی که به منطقه اعزام شدند، تکههای از بقایای موشک سایه توفان را در صحنه پیدا کردند.
دولت زلنسکی با طرح این ادعا که حمله روسها علیه کشورش بهمثابه اقدام علیه کل اروپاست، تاکنون صدها میلیارد دلار کمک نظامی از کشورهای غربی جلب کرده است. کمکهای آمریکا به اوکراین بهتنهایی از رقم صد میلیارد دلار فراتر رفته و برخی از پیشرفتهترین تجهیزات ناتو راهی میادین نبرد با روسیه شدهاند؛ تانکهای لئوپارد و سامانههای ضدهوایی پاتریوت از این جملهاند.
در پی تخریب سد کاخوفکا، مقامهای خرسون در سراسر این منطقه که تحت کنترل روسیه است، اعلام وضعیت اضطراری کردند. سالدو گفته است که بین 22 تا 40 هزار نفر در منطقه فاجعه ساکن هستند.
«اولکساندر پروکودین» رئیس اداره نظامی منطقه خرسون که کییف منصوب کرده، در پیامی تلگرامی اعلام کرد حدود ۶۰۰ کیلومترمربع از این منطقه در پی تخریب سد کاخوفکا زیر آب رفته و میانگین سطح اّب تا صبح پنجشنبه ۵.۶۱ متر بوده است.
در پی این حادثه، کییف انگشت اتهام را به سمت مسکو گرفته اما «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه در اولین واکنش به حادثه رخ داده در سد کاخوفکا در منطقه خرسون، آن را اقدام وحشیانه خواند که اوکراین تحت هدایت غرب سازماندهی کرد. وی همچنین گفت این اقدام منجر به فاجعه زیستمحیطی و انسانی در مقیاس بزرگ شده است.
اکنون نگرانیهای فزاینده به خطرات ناشی از آن برای حیات وحش، زمینهای کشاورزی، خانهها و منابع آب و آلودگی احتمالی رودخانه دنیپرو به دلیل نشت مواد شیمیایی صنعتی از نیروگاه برق آبی نووا کاخوفکا معطوف شده است./ فارس